Продължете към съдържанието
Асиметрични гуми

Напоследък много клиенти ме питата какви са тези асиметрични гуми?Какви характеристики имат?По-добри или по лоши са от симетричните гуми или от тези с посока ?За това реших да дам малко яснота по тези въпроси.

Асиметричните шарки на протектора се срещат много често на днешните автомобилни гуми . Съществуват и симетрични протектори, но те са по-малко технологично напреднали и следователно започнаха да се появяват все по-малко. Понастоящем симетрични дизайни могат да бъдат намерени на по-малки, компактни градски автомобили, както и на камиони и автобуси.

 

Асиметрични гуми

Асиметричните гуми се открояват поради наличието на по-големи блокове от външната страна, осигуряващи по-добро сцепление в завоите и при шофиране по сухи повърхности. Вътрешната част на гумата от своя страна е отговорна за доброто управление при влажно време. Поради това асиметричните гуми обикновено се монтират на превозни средства с по-мощни двигатели, които обикновено се движат с по-висока скорост.

Предимства на асиметричните гуми

Идеална гума не съществува и въпреки това асиметричните гуми предлагат редица предимства . Най-често изтъкваните са :

  • Разширени производствени технологии .
  • Дизайн базиран на компютърни симулации .
  • Благодарение на оптимизираните блокове на протектора , асиметричните гуми се износват по-бавно.
  • Нивата на шум са намалени , без да се влошава устойчивостта при аквапланинг и сигурността при шофиране.

По-рано асиметричните гуми са били използвани за автомобили от висок клас и с по мощни мотори , но сега могат да бъдат намерени и в популярни автомобили от среден клас. Това се дължи на техните уникални предимства.

По-конкретно тези гуми съчетават параметрите както на симетрични гуми, така и на гуми с посока. Това позволява гладко завиване дори при бързо шофиране. Те също са чудесен избор за автомобили със съвременни системи за подпомагане на спирачките и сцеплението, тъй като си взаимодействат много добре с тези функции.

 

Недостатъци на асиметричните гуми

Въпреки , че са много по-добри от симетричните гуми , то и асиметричните имат своите недостатъци .Като основен недостатък се изтъква по-високата им цена.

Кой са основните характеристики на асиметричните гуми ?

Асиметричните гуми имат различни шарки на протектора от лявата и дясната страна. Външната страна (лявата страна на протектора в случая на снимката по-долу) е отговорна за работата на гумата на сухи повърхности, с елементи, предназначени да осигурят стабилност в ъглите. Вътрешната част на гумата (дясната страна на изображението по-долу) е предназначена за бързо изхвърляне на вода, предпазвайки ви от аквапланинг, като същевременно отговаря за общото поведение на гумата при мокри условия.

 

Как да разпознаем асиметричната гума ?

  • Асиметричният протектор има страни с различна форма – външната част значително ще се различава от вътрешната.
  • Поради това асиметричните гуми са маркирани „Външна страна“ и „Вътрешна страна“. Когато гумата е монтирана правилно на автомобила , трябва да се вижда маркировката „OUTSIDE“.
  • Също така трябва  да се отбележи, че знакът „INSIDE“ ще се вижда на само от вътрешната страна и то ако автомобила е на подемник или на канал.

Какви са опасностите от неправилното монтиране на асиметрични гуми?

Ако вашите асиметрични гуми са монтирани по грешен начин, вероятно няма да усетите съществена разлика в сцеплението или прецизността на управлението, стига да сте на суха настилка. Не така стоят нещата при мокро и влажно време.Ще се повиши опасността за аквапланинг и внезапна загуба на сцепление в завой .

Не забравяй да провериш какво е направил монтьорът на гуми всеки път, когато колелата  са поставени на автомобила ти. Неправилното монтиране на асиметрични гуми – с оста на въртене, противоположна на предвидената от производителя – остава една от най-често срещаните грешки.

Асиметрична лятна гума

Маркировката INSIDE на асиметрична гума трябва да се появи от вътрешната страна.

Асиметрична гума inside

Маркировката OUTSIDE на асиметрична гума трябва да бъде от страната на вентила

Асиметрична гума outside